czosnek zaletyCzosnek jest znany praktycznie wszystkim Polakom nie tylko ze względu na świetne właściwości prozdrowotne, ale także smak. To produkt, który stanowi podstawowy składnik wielu potraw kuchni polskiej, a także zastępuje niektóre suplementy diety. Chcesz dowiedzieć się, co daje jedzenie czosnku? W tym artykule przedstawiamy aż 10 zalet spożywania tego produktu spożywczego. 

Czy czosnek jest zdrowy?

Codzienne jedzenie czosnku może pozytywnie wpływać na organizm człowieka, a także będzie świetnym uzupełnieniem codziennej zdrowej i zbilansowanej diety. Można powiedzieć, że czosnek zalicza się do grupy superfoods, czyli żywności o działaniu prozdrowotnym. Zastanawiasz się, czy warto jeść czosnek i w jakiej formie można go spożywać? To warzywo o wyrazistym smaku i zapachu, który wśród wielu osób wywołuje odrzucenie. Mimo dość zniechęcającego zapachu zalety jedzenia czosnku są oczywiste i warto włączyć ten produkt do swojej diety.

Kilka wyróżników tego produktu żywnościowego wskazujących, dlaczego warto jeść czosnek to:

  • poprawa odporności organizmu,
  • wspomaganie walki z infekcjami i zatruciami,
  • ochrona przed zawałem i udarem,
  • usprawnienie pracy układu trawiennego,
  • regulowanie ciśnienia tętniczego,
  • oddziaływanie przeciwnowotworowe.

Czosnek to także składnik wielu produktów żywnościowych, które możesz spotkać na półkach sklepowych, np. twaróg Mlekpol lub serek do smarowania Piątnica. Jedzenie czosnku codziennie jako składnik serków i twarogów korzystnie wpływa na organizm, procesy trawienne oraz regulowanie poziomu cholesterolu.

Dlaczego warto jeść czosnek? Poznaj 10 korzyści!

Wyróżniamy naprawdę wiele powodów, dla których warto zdecydować się na codzienne spożywanie czosnku. Tajemnica tego produktu to skład, dzięki któremu został uznany przez Światową Organizację Zdrowia za leczniczą. W czosnku znajdziesz nawet 100 aktywnych substancji, a w tym: wapń, cynk, potas, selen, witaminy z grupy A, B, C, D oraz związki siarkowe. Składników jest oczywiście o wiele więcej, co przekłada się na dobroczynne oddziaływanie produktu na organizm człowieka. 

  1. Wzmocnienie naturalnej odporności organizmu – to podstawa, jeśli chodzi o utrzymanie dobrego stanu zdrowia oraz urozmaicenie codziennej diety. Czosnek niszczy bakterie (paciorkowce i gronkowca), a także nie osłabia mikroflory jelitowej. Co ciekawe, czosnek świetnie wpływa na redukcję widocznej opryszczki, a także neutralizuje wolne rodniki oraz toksyny w ciele człowieka.
  2. Krótsze chorowanie – składniki aktywne siarki powodują, że codzienne spożywanie chroni organizm przed infekcjami i przeziębieniami, a nawet grypą. Warto dodać, że ostry zapach produktu żywnościowego sprawia, że można z jego pomocą pozbyć się uciążliwego kaszlu, kataru lub bólu gardła. Wystarczy, że dodasz go do mleka lub jedzenia. To najpopularniejsza wskazówka, jak jeść czosnek na surowo. Przyjmowanie czosnku w takiej formie obniża gorączkę, wspomaga potliwość oraz rozgrzewa organizm od środka.
  3. Sprawne działanie układu pokarmowego – zastanawiasz się, ile ząbków czosnku można jeść dziennie, aby pozytywnie wpłynąć na funkcjonowanie układu pokarmowego? Zaleca się spożycie nie więcej niż 2 ząbki surowego produktu na dobę. Czosnek może być dodatkiem do tłustych dań obiadowych, szczególnie tych ciężkostrawnych. Dzięki temu praca jelit zostanie poprawiona, a to przełoży się na efektywniejsze usuwanie toksyn z organizmu i wydzielanie żółci trawiennej.
  4. Wspomaganie pracy serca – w dzisiejszych czasach najważniejsze jest to, aby wspomagać organizm od środka. Czy czosnek można jeść codziennie, aby wesprzeć serce? Oczywiście, że tak. Przyjmowanie tego produktu żywnościowego obniża poziom tzw. złego cholesterolu, poprawia krążenie krwi oraz obniża ciśnienie tętnicze. Co więcej, wpływa pozytywnie na lepkość krwi oraz wzmacnia naczynia krwionośne. Te cechy przekładają się na poprawę ochrony serca przed zawałem lub innymi schorzeniami.
  5. Pełna ochrona nowotworowa – jeśli wciąż zadajesz sobie pytanie, jak jeść czosnek dla zdrowia: możesz wybrać surowe warzywo lub suplementy diety, które są łatwoprzyswajalne. Codzienne spożycie pozytywnie wspiera walkę z nowotworami oraz zapobiega ich występowaniu. To możliwe ze względu na wysoką zawartość przeciwutleniaczy w składzie. Czosnek chroni organizm przed starzeniem się i uszkodzeniami na poziomie komórkowym, dzięki czemu zmniejsza się ryzyko rozwoju nowotworów układu pokarmowego.
  6. Obniżenie poziomu cukru we krwi – to kolejny powód, dla którego warto zdecydować się na codzienne spożycie surowego czosnku lub takiego w postaci suplementów. Główne zadanie tej dobroczynnej substancji to spowalnianie rozkładu insuliny (to zapobiega występowaniu cukrzycy typu 2). Nie ma wątpliwości odnośnie do tego, czy jedzenie czosnku jest zdrowe, aczkolwiek pamiętaj o tym, aby nie doprowadzić do nadmiernego obniżenia poziomu cukru. U osób ze skłonnościami do hipoglikemii to naprawdę niebezpieczne. Cukrzycy również powinni omówić fakt spożycia czosnku ze swoim lekarzem, aby nie wywołać niepożądanych reakcji zagrażających życiu lub zdrowiu.
  7. Wspomaganie leczenia układu moczowego – w razie jakichkolwiek zakażeń układu moczowego, które są lekoodporne, warto wykorzystać naturalny czosnek. To dobry sposób, aby zażegnać problematyczne schorzenia i naprawdę szybki wrócić do idealnego zdrowia.
  8. Zmniejszenie niedoborów estrogenów – to dotyczy kobiet, które są w okresie przekwitania. Czosnek pozytywnie wpływa na stan kości, minimalizuje utratę masy kostnej, a także zwalcza częste infekcje bakteryjne, które zdarzają się u kobiet w okresie menopauzy.
  9. Ochrona przed rozwojem choroby Alzheimera – kolejny powód, który wskazuje na opłacalność spożycia czosnku to możliwość ochrony komórek nerwowych przed uszkodzeniami. To bardzo ważne, szczególnie u osób, które mogą mieć problemy z chorobą Alzheimera w przyszłości.
  10. Szybsze gojenie się ran – to atut czosnku znany jeszcze za czasów wojny. Ajoen to kolejny składnik tego produktu, który powoduje szybsze wytwarzanie biofilmu, a to ułatwia gojenie ran.

Teraz już znasz 10 najważniejszych powodów oraz wskazania ile można jeść czosnku dziennie. Jeśli zapach lub smak czosnku nie jest dla Ciebie przyjemny, możesz skorzystać z suplementów diety. To dobre rozwiązanie szczególnie w przypadku młodszych osób. A może chcesz dowiedzieć się, od kiedy dziecko może jeść czosnek? Według zaleceń specjalistów ten składnik zdrowej i zbilansowanej diety można wprowadzać już u dzieci w wieku ok. 10-12 miesięcy życia. Jeśli maluch niechętnie spogląda na tę substancję, możesz zdecydować się na suplementy lub ekstrakty, które są pozbawione zapachów.

Jak jeść czosnek i kiedy lepiej z niego zrezygnować?

Planujesz zmienić swoje nawyki żywieniowe i chcesz dowiedzieć się, jak jeść czosnek? Wbrew pozorom to dość proste, szczególnie jeśli masz dostęp do świeżych produktów żywnościowych. A może nie chcesz zastanawiać się, ile ząbków czosnku można jeść dziennie? W takiej sytuacji zainwestuj w suplementy diety na bazie tego składnika żywnościowego. Dzięki temu uzupełnisz niedobory w swoim organizmie.

Wielu specjalistów żywieniowych zaleca, aby nie spożywać dziennie więcej niż 2 ząbków. Spożycie tego warzywa najczęściej nie wywołuje żadnych efektów ubocznych, dlatego spokojnie możesz zdecydować się na jedzenie czosnku. Forum użytkowników odnośnie do zdrowego żywienia to dobre źródło rzetelnych informacji na temat tego, jak jeść czosnek oraz kto nie powinien decydować się na taką suplementację.

Warto też zaznaczyć, kto nie powinien jeść czosnku. To produkt, który może wywołać pewne niepożądane reakcje, szczególnie po przekroczeniu dziennej zalecanej dawki. Wiele osób decydujących się na nadmierne spożycie czosnku może zaobserwować: problemy z trawieniem, ból brzucha, żołądka oraz niestrawność, np. gazy i wzdęcia. W skrajnych przypadkach może też pojawić się nieprzyjemna zgaga. 

Głównie z tych względów warto wiedzieć, jak często można jeść czosnek i kiedy warto to robić. W razie ewentualnych problemów z żołądkiem należy skonsultować się z lekarzem. Co ciekawe, aby zażegnać ewentualne niepożądane reakcje, warto zastąpić świeży czosnek ekstraktami z warzywa w postaci suplementów diety – te nie podrażniają żołądka.

A może chcesz dowiedzieć się, kto nie może jeść czosnku? To warzywo, które nie jest polecane dla osób, które cierpią na takie dolegliwości, jak:

  • ostry nieżyt żołądka i jelit,
  • choroby wątroby,
  • hipotonia,
  • niskie ciśnienie tętnicze,
  • choroba zakrzepowa.

Warto też nadmienić, że czosnek może być bezpiecznie spożywany przez kobiety karmiące oraz w ciąży. Nawet jeśli wiesz, z czym jeść czosnek, pamiętaj o tym, aby zachować umiar i stosować się do zaleceń, jak jeść czosnek i w jakich ilościach. To pozwoli Ci uniknąć wielu nieprzyjemności.

Jak jeść czosnek? – porady

Nie da się jednoznacznie określić tego, o jakiej porze dnia najlepiej jeść czosnek. Możesz to robić rano, wieczorem, jak i w ciągu dnia – praktycznie zawsze wtedy, kiedy tylko chcesz. Najczęściej wybieranym sposobem spożycia jest dodawanie ząbków czosnku do zup i dań obiadowych. Jeśli chodzi o użycie czosnku w codziennej diecie oraz jako dodatek suplementacyjny, warto skorzystać z takich metod zażywania, jak:

Jak widzisz, możliwości spożycia czosnku na co dzień jest naprawdę wiele. Wszystko zależy od Twoich preferencji smakowych oraz tego, czy aromat czosnku nie przeszkadza Ci w jego spożyciu. Wiele osób zadaje sobie pytanie, kiedy jeść czosnek – rano czy wieczorem. Najlepiej zdecydować się na jego spożycie z rana na pusty żołądek. Jedzenie na czczo pozwala wykorzystać wszelkie jego dobroczynne składniki. To dobry sposób, aby wzmocnić układ odpornościowy, krwionośny oraz zwalczać dolegliwości skórne. Nie zapominaj przy tym zapominać, ile można jeść czosnku dziennie. W przypadku osoby dorosłej zalecana dawka nie powinna przekraczać 2 dużych ząbków.

Czosnek a zdrowa i zbilansowana dieta – surowy produkt czy suplementy?

Niestety nie da się jednoznacznie określić tego, jak długo można jeść czosnek. Biorąc pod uwagę utrzymanie aktywnego trybu życia i zdrowego żywienia, czosnek może być obecny w Twojej codziennej diecie nawet przez całe życie. Pamiętaj tylko o tym, aby nie przekraczać dziennych zalecanych dawek. To mogłoby wywołać wiele niepożądanych reakcji. Na rynku znajdziesz wiele odmian czosnku – od naturalnego, po sproszkowany oraz suplementy diety. Najlepsze efekty przynosi jednak spożywanie surowych ząbków czosnku na pusty żołądek.

Podsumowując: nie warto zwlekać – lepiej od razu rozpocząć czosnkową kurację i wspomóc swój organizm w walce z chorobami, nowotworami, a nawet problemami na tle trawiennym. Produkt z kategorii superfoods jest tak oczywisty, że nie każdy zdaje sobie sprawę z jego dobroczynnych właściwości. Wzmocnij swoją odporność i zdecyduj się na długofalową kurację czosnkiem w dowolnie wybranej formie – surowego produktu, dodatku do codziennych potraw lub suplementu diety w postaci kapsułek.

5/5 - (1 oddanych ocen)