Świadomość na temat tego, co jemy na co dzień i co kryje się w produktach żywnościowych, stale się zwiększa. Z tego powodu coraz bardziej zwracamy na skład jedzenia, wybierając to, które nie zawiera sztucznych dodatków i składników, które nam nie służą. Coraz bardziej interesujemy się glutenem, o którym ostatnimi czasy jest głośno, ale również tym, co to jest laktoza i w jakich produktach się znajduje. Dzięki temu możemy dostosować jadłospis nie tylko do naszych preferencji smakowych, ale także stanu zdrowia, dolegliwości i innych ważnych kryteriów.
Laktoza – co to właściwie jest?
O laktozie słyszymy niemal wszędzie, śledząc newsy w telewizji i internecie. Jest to jeden z najgorętszych tematów dotyczących diety, zaraz po uczuleniu na gluten. Coraz głośniej jest również o dietach, w których nie znajdziemy produktów z laktozą, stosowanych przez gwiazdy. Wiele osób potwierdza, że po zmianie codziennego menu, zauważają poprawę samopoczucia i brak uciążliwych dolegliwości, które występowały w przypadku spożywania laktozy. Wszystkie te czynniki wpływają na to, że chcemy wiedzieć, czym jest laktoza, co to właściwie znaczy stosować dietę bez laktozy i jakie są popularne produkty z laktozą.
Co to jest laktoza? To nic innego, jak cukier, który składa się z dwóch cukrów prostych: glukozy i galaktozy. Aby cukier złożony, czyli laktoza, mógł być odpowiednio strawiony przez nas organizm, konieczne jest rozłożenie go na cukry proste, co umożliwia laktaza. Jest to z kolei enzym znajdujący się w naszych jelitach, którego z wiekiem mamy coraz mniej, a najwięcej znajduje się go w okresie niemowlęcym. Coraz mniejsza ilość laktazy w jelitach może spowodować nieodpowiednie trawienie dwucukru. Wiemy już, co to laktoza, jednak warto sprawdzić, co zawiera laktozę i kto powinien unikać tego cukru.
Laktoza co to jest i gdzie występuje?
Mówiąc o cukrze, jakim jest laktoza, w czym jest zawarta, to podstawowa kwestia, jaką powinny poznać osoby chcące dowiedzieć się najważniejszych informacji o tym składniku. Dzięki temu bez problemu zweryfikujemy, czy bezpiecznie możemy spożywać ją na co dzień, bez obaw o uciążliwe dolegliwości. Dodatkowo sprawdzimy, czy nie dotyczy nas nietolerancja laktozy i czy nie powinniśmy zmienić codziennej diety.
W jakich produktach znajduje się laktoza? Jest to przede wszystkim żywność mleczna, jednak nie tylko ta produkowana na bazie mleka krowiego, jak błędnie przyjmuje duża liczba osób. Laktozę znajdziemy również w mleku owczym, a nawet w kozim. Zastanawiając się więc, w czym jest laktoza, warto sprawdzić listę produktów.
W jakich produktach jest laktoza?
— Świeże mleko krowie, owcze, kozie;
— Mleko w proszku;
— Jogurt naturalny;
— Kefir, maślanka;
— Ser żółty;
— Twaróg;
— Sery białe;
— Serek wiejski;
— Śmietana;
— Serki topione i kremowe do smarowania;
— Serki homogenizowane;
— Wszystkie inne produkty żywnościowe na bazie mleka krowiego, koziego, owczego lub śmietany, np. lody.
W jakich produktach występuje laktoza — najczęstsze błędy, które popełniamy
Bardzo mało osób spodziewa się, iż oprócz powyższej klasycznej żywności produkowanej z mleka lub z dodatkiem składników mlecznych, laktoza może znajdować się także w gotowych daniach. Są to przede wszystkim zupy instant, sosy, gotowe mieszanki do wypiekania ciast i chleba. Ponadto, ku zaskoczeniu, laktozę znajdziemy często nawet w pieczywie oraz słodyczach, a także w płatkach śniadaniowych.
Często zdarza się, że zauważamy gorsze samopoczucie po spożyciu laktozy. Z tego też powodu odstawiamy klasyczne produkty mleczne, zamieniając je np. na mleko roślinne. Często przeglądamy również ranking sklepów ze zdrową żywnością, by do naszego codziennego menu wprowadzić żywność nie posiadającą laktozy w składzie. Najczęściej z diety wykluczamy mleko i produkty na jego bazie, jednak nie zdajemy sobie sprawy, że laktozę możemy spożywać nawet w czekoladzie czy chlebie. Objawy wówczas nie ustępują, a nawet nasilają się, a my nie wiemy, co jest powodem. Warto więc dokładnie zapoznać się ze składem wybieranych produktów i te z laktozą zamienić na zdrowszą dla nas wersję. Pamiętajmy, że mleko bez laktozy zazwyczaj nie wystarczy, jeśli mamy nietolerancję i nie trawimy go odpowiednio.
Laktoza — nietolerancja. Jakie są jej objawy?
Nieprawidłowe trawienie cukru, jakim jest laktoza, może powodować liczne bóle i dolegliwości chorobowe, które uniemożliwiają normalne funkcjonowanie. Warto zdawać sobie z tego, jakie są symptomy nietolerancji, gdyż bardzo często mylimy je z powszechnymi chorobami lub bagatelizujemy, stosując dalej dietę z laktozą. Najczęstsze objawy to:
— Bóle brzucha;
— Wzdęcia;
— Kolki;
— Mdłości;
— Biegunka;
— Wymioty;
— Gazy.
Tekst ma charakter informacyjny, niemedyczny. W każdym wypadku nietolerancji laktozy należy skonsultować się z lekarzem.