Mleka roślinne to zdrowe i pełnowartościowe zamienniki mlek zwierzęcych, których nie chcemy lub nie możemy spożywać z powodów zdrowotnych. Zdarza się, że w mleku krowim, kozim, czy też owczym, znajduje się składnik uczulający nas lub substancja, którą nieodpowiednio trawimy. W związku z tym możemy odczuwać uciążliwe dolegliwości, powodujące niekomfortowe funkcjonowanie. Złe samopoczucie może znacznie zaburzyć naszą codzienność, dlatego warto zadbać o to, aby pojawiało się jak najrzadziej. W tym celu, jeśli odczuwamy bóle, nudności, biegunki i innego rodzaju symptomy po spożyciu klasycznego mleka, warto zamienić je na to produkowane z roślin. Jakie są rodzaje mleka roślinnego i jakie spożywać na co dzień, aby cieszyć się zdrowiem na odpowiednim poziomie?
Rodzaje mleka
Najczęściej spożywanym mlekiem na co dzień przez większość społeczeństwa, jest oczywiście mleko krowie. Od najmłodszych lat spożywamy je w różnych formach, zarówno płynnej, jak i w postaci serów, jogurtów i innego typu nabiału. Nasi rodzice szczególnie dbali o to, aby nasz rozwój przebiegał prawidłowo. Z tego powodu większość kładzie tak szczególny nacisk na spożywanie mleka od okresu dzieciństwa w odpowiednich ilościach. Zdarza się jednak, że już od okresu niemowlęcego występuje nietolerancja laktozy. Taka dolegliwość może pojawić się także nagle w dorosłości, gdy zupełnie się tego nie spodziewamy. Są sytuacje, gdy w dzieciństwie bez problemów piliśmy spore ilości mleka i zajadaliśmy produkty mleczne, bez skutków ubocznych w postaci złego samopoczucia. Jednak nawet w okresie dorosłym uczulenie na laktozę może nas dotknąć, powodując przykre dla zdrowia symptomy. Wówczas odczuwamy bóle brzucha i głowy, nudności, biegunki, wymioty, ogólne zmęczenie, bóle stawów, senność osłabienie. Nie ulega wątpliwości, że takie elementy uniemożliwiają funkcjonowanie, dlatego warto wziąć sobie do serca wprowadzenie zmian w diecie.
Mleko roślinne rodzaje
Na rynku sklepów spożywczych można znaleźć bardzo dużą ilość różnego rodzaju mlek i produktów mleczno-roślinnych. Tego typu żywność jest produkowana przez najlepsze światowe marki, które wedle odpowiednich norm, dbają o to, by w produktach nie znajdowały się żadne szkodliwe substancje. Jest to niezwykle ważne w przypadku produktu jak mleko bez laktozy, które jest spożywane przez osoby uczulone na ten dwucukier. W takich wypadkach konieczne jest zachowanie najwyższej jakości mleka, aby konsument zyskał pewność, że w pełni bezpiecznie może korzystać z dobroci diety bezlaktozowej.
Chcąc zakupić mleko, rodzaje są tak wszechstronne i różnorodne, że możemy wręcz przebierać w bogatej ofercie proponowanej przez sklepy wegańskie online. Warto więc sprawdzić, które z mlek są najpopularniejsze, jakie mają wartości odżywcze i na które najlepiej się zdecydować, jeśli chcemy zachować dobre samopoczucie i wysoki poziom zdrowia na zawsze.
Najczęściej spożywamy i polecanymi przez specjalistów z branży żywności są:
— Mleko kokosowe;
— Mleko migdałowe;
— Mleko owsiane;
— Mleko gryczane.
Mleko z wiórków kokosowych
Mleko kokosowe jest produkowane z miąższu kokosa w połączeniu z wodą. Jest niezwykle popularne jako dodatek do potraw kuchni azjatyckiej, dlatego możemy kojarzyć je z pobliskich restauracji tajskich czy indyjskich. Również w Polsce znajduje coraz większą liczbę miłośników ze względu na swój aromat i niepowtarzalny smak, który podkreśla charakter wielu dań. Warto także wiedzieć, że mleko z kokosa to doskonałe źródło wartości odżywczych, witamin i mikroelementów, które pozytywnie wpływają na nasze zdrowie. Są to np. kwasy tłuszczowe, fosfor, mangan, żelazo, selen, miedź, witamina C, kwas foliowy, witaminy z grupy B.
Mleko migdalowe
Mleko z migdałów, jak wskazują statystyki, jest najchętniej kupowanym produktem mleczno-roślinnym wśród konsumentów. Niegdyś było doskonałym zamiennikiem nabiału, a nawet wytwarzano z niego masło. Ciekawostką jest fakt, że z mleka migdałowego można produkować żywność sfermentowaną, czyli kefiry, jogurty, maślanki i inne tego typu. Mleko z migdałów to realnie napój roślinny tworzony z wody i mleka pobieranego z orzecha migdałowego. Posiada biały kolor i delikatny smak z lekką nutą orzechową. Jest stosowane nie tylko jako zamiennik mleka krowiego do kawy, ale także jako dodatek do wielu potraw.
Migdałowe mleko jest bardzo niskokaloryczne. Jak się okazuje, bardzo często jest stosowane podczas odchudzania. W 100 ml tego napoju znajdziemy jedynie 24 kcal, co wskazuje na to, iż na diecie warto spożywać je w dużych ilościach. Zwłaszcza że zawiera ono wysokie ilości witamin i mikroelementów. Są to: witamina D, witaminy z grupy B, wapń, witamina E, cynk, żelazo, magnez, kwas fitynowy.
Mleko z gryki
Gryczane mleko z kolei jest produktem, który można otrzymać przez przetworzenie ziaren gryki. Z tego powodu jest nie tylko produktem doskonale zastępującym mleko krowie na diecie bezlaktozowej, ale także świetnym dodatkiem w menu bezglutenowym. Gryka z natury nie posiada glutenu, dlatego cieszy się sporą popularnością wśród osób na diecie bezglutenowej również w takiej formie. Jest to produkt odpowiedni nie tylko dla dorosłych, ale także dla dzieci od 3 roku życia. Możemy spożywać je samo, ale także dodawać do różnego rodzaju potraw typu zupy, desery, owsianki itp.
Gryka pozytywnie wpływa na nasze zdrowie, obniżając cholesterol we krwi oraz ciśnienie tętnicze. Dodatkowo, jest doskonałym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, polifenoli, witamin z grupy B, wapnia, fosforu, żelaza, boru czy kobaltu. Dzięki temu mleko gryczane doskonale poprawia nasze samopoczucie, reguluje pracę układu nerwowego, przeciwutlenia, działa jako naturalny probiotyk, a nawet zmniejsza ryzyko miażdżycy, otyłości czy cukrzycy.
Mleko z płatków owsianych
W wielu sklepach ze zdrową żywnością znajdziemy również mleko z owsa, które podobnie jak wyżej wspomniane, cieszy się dużą popularnością. Jest to kolejny napój, który nie zawiera wielu kalorii, dlatego chętnie jest stosowany podczas odchudzania. W 100 ml tego produktu znajdziemy jedynie 54 kcal. Zawiera także mało tłuszczu i białka, zwłaszcza jeśli porównamy je z mlekiem zwierzęcym. To doskonałe źródło witaminy D, wapnia, fosforu, witaminy A, żelaza, witamin z grupy B.