chleb bez glutenuChleb bezglutenowy jest doskonałym rozwiązaniem, gdy dotyka nas choroba trzewna (inaczej celiakia), w wyniku której następuje nietolerancja glutenu. W związku z tym konieczna jest dieta bezglutenowa, w której nie znajdują się żadne produkty posiadające w składzie to białko. Dzięki temu eliminujemy przykre skutki zdrowotne, uciążliwe dolegliwości i minimalizujemy ryzyko wstrząsu anafilaktycznego, który może doprowadzić nawet do śmierci. Taki jadłospis jest niezbędnym elementem, o który muszą zadbać wszystkie osoby mające alergię na gluten, a tym bardziej chorujący na celiakię. Chleb bez mąki to podstawowy składnik, który umieszczamy w naszych codziennych jadłospisach, gdy nie chcemy całkowicie rezygnować z pieczywa. 

Chleb bez glutenu 

Pieczywo bezglutenowe produkowane jest ze składników, w których nie występuje gluten. Może być ono wypiekane z mąk kukurydzianych czy gryczanych. Na rynku znajdziemy różnego rodzaju pieczywo bez glutenu, w tym chleb bezglutenowy na zakwasie czy chleb bezglutenowy bez drożdży. Tego typu produkty są wskazane, a nawet niezbędne w diecie osoby, która doskonale wie, co to jest gluten i jak wpływa na jej organizm, odbijając negatywne skutki na zdrowiu. Pamiętajmy, że białko to jest szkodliwe wyłącznie, gdy mamy nietolerancję glutenu lub celiakię, która wiąże się z taką dolegliwością. Chleby bezglutenowe oferowane są przez większość sieci spożywczych, np. Frisco

Gdzie kupić pieczywo bezglutenowe?

Chleb bezglutenowy jest dosyć często spotykanym produktem. Jednak zdarza się, że nie na wszystkich półkach sklepowych znajdziemy go bez problemu. Najlepszym sposobem, by pozyskane pieczywo było w pełni bezpieczne, są zakupy przez internet w sklepach ze zdrową żywnością. Klikając w link, otrzymujemy listę wiarygodnych sieci, w których bez problemu uzyskamy produkty bez glutenu, nie tylko bezglutenowy chleb, ale również innego rodzaju asortyment. 

Dlaczego chleb bez dodatku glutenu jest tak ważny?

Osoby, które mają alergię lub celiakię, w związku z którymi ich organizm nie trawi glutenu, po jego spożyciu mogą zaobserwować liczne zmiany. Występujące dolegliwości często odbijają przykre skutki na zdrowiu. W związku z tym odczuwamy spadek samopoczucia, uczucie zmęczenia i osowiałości, osłabienie, nudności czy wymioty, biegunki i bóle brzucha, migrenowe bóle głowy, problemy z trawieniem, podrażnienie układu pokarmowego, zaparcia, bóle żołądka i wiele innych. Dodatkowo, jeśli chorujemy na celiakię, nasz organizm może bardzo intensywnie odczuwać skutki spożycia glutenu. W niektórych przypadkach takie postępowanie może skończyć się nawet wizytą w szpitalu. Nie powinniśmy wówczas bagatelizować uciążliwych objawów, które mogą wskazywać na alergię lub chorobę trzewną. Warto wykonać odpowiednie badania i odstawić gluten z codziennego jadłospisu. Dzięki temu możemy również samodzielnie sprawdzić, jak nasz organizm „zachowa się” w związku z rezygnacją z tego białka. Jeśli symptomy znikną, więc poczujemy się lepiej, oznacza to, że głównym winowajcą jest właśnie gluten. 

W takiej sytuacji spożywanie chleba bez glutenu i innych produktów bezglutenowych jest jednym z kluczowych elementów, na które musimy zwrócić uwagę. W większości przypadków całkowite odstawienie glutenu i zamawia żywności na tę, która nie ma go w składzie, wystarcza by odzyskać zdrowie. Najczęściej nie musimy przyjmować żadnych leków, ani wykonywać badań, jednak jeśli nasze symptomy są bardzo widoczne, poleca się wykonanie alergii na gluten oraz badań genotypów. Są one niezbędne, aby sprawdzić, czy wystąpiła u nas celiakia, czy nietolerancja glutenu, która nie jest aż tak szkodliwa dla naszego zdrowia. W drugim wypadku wystarczy czasowe lub długotrwałe wyeliminowanie glutenu z diety. Jeśli nie chcemy całkiem rezygnować z pieczywa, chleby bez glutenu pozwolą nam cieszyć się doskonałym smakiem. Możemy wybierać spośród wielu rodzajów pieczywa dla osób z nietolerancją. Dzięki temu nasz jadłospis będzie zróżnicowany, a dieta bezglutenowa nie będzie banalna i nudna.