badanie na nietolerancję glutenuO glutenie słyszymy coraz częściej, głównie ze względu na wiele czynników, które mogą powodować jego nietolerancję. Z obaw o nasze zdrowie chcemy unikać żywności, która zawiera go w składzie, jednak nie zawsze jest to wskazane i konieczne. Zastanawiamy się, czy gluten jest szkodliwy? Sprawdźmy co powoduje gluten u ludzi i kto nie powinien go spożywać. 

Czy gluten szkodzi każdemu?

Jeśli chcesz wiedzieć, czy gluten jest szkodliwy, musisz najpierw zwrócić uwagę na pewną kwestię. Białko, jakim jest gluten, zawarte jest w większości produktów żywnościowych, w których składzie znajdziemy ziarna (pszenicę, żyto, orkisz itp.), oferowanych przez każdy sklep spożywczy w pobliżu. Pamiętajmy, że szkodliwość glutenu u większości ludzi nie występuje, gdyż bardzo duża liczba osób może bez przeciwwskazań go spożywać. Problem powstaje, gdy występuje u nas choroba trzewna, inaczej nazywana celiakią. 

Choroba trzewna — celiakia a wpływ glutenu na organizm 

Dlaczego gluten jest szkodliwy dla osób chorujących na celiakię? Choroba ta jest związana z ciężką nietolerancją tego składnika. Z tego powodu osoby, które dotknęła taka przypadłość nie mogą spożywać żadnych produktów z jego zawartością zazwyczaj już do końca życia. Mogą wystąpić u nich poważne objawy, które czasem doprowadzają do wstrząsu anafilaktycznego. Z kolei taki bieg zdarzeń może skutkować wizytą w szpitalu, a nawet śmiercią! Z tego powodu nie powinniśmy bagatelizować widocznych symptomów, a jeśli mamy wiedzę, że w naszej rodzinie są osoby z celiakią, warto wykonać niezbędne badania, które potwierdzą lub wykluczą predyspozycje. 

Gluten – co powoduje u osób z celiakią?

— Nudności i wymioty;

— Zaburzenie procesów trawienia;

— Przewlekłe zmęczenie i osłabienie organizmu;

— Biegunki;

— Bóle głowy i brzucha;

— Inne dolegliwości bólowe;

— Negatywne skutki zdrowotne;

— Wstrząs anafilaktyczny, prowadzący nawet do śmierci.

Dlaczego gluten szkodzi?

Słysząc o tak głośnym ostatnio temacie, jakim jest gluten, dlaczego szkodzi to podstawowe pytanie, które zadajemy sobie coraz częściej. Pamiętajmy, że szkodliwość tego białka jest zależna od tego, czy nasz organizm je toleruje i odpowiednio trawi. To, czy gluten nam zaszkodzi, jest kwestią indywidualną, a powoływanie się na powszechne teorie, ma niewiele wspólnego z wiarygodnymi faktami. Większość populacji bez problemu będzie mogła spożywać gluten, jednak jeśli zauważymy niepokojące objawy po zjedzeniu żywności z tym składnikiem, warto wykonać badanie na nietolerancję glutenu. 

Badania na nietolerancję glutenu to przykładowo diagnoza laboratoryjna z pobranej krwi. Możemy również zdecydować się na badania miejscowe, które polegają na umieszczaniu składnika alergicznego w konkretne miejsca na ciele. Na podstawie takiej analizy lekarz stwierdza, czy na ciele pojawiają się symptomy świadczące o nietolerancji glutenu. Jeśli okaże się, że nasze objawy są niepokojące, może zlecić dodatkowe badania na wykluczenie lub potwierdzenie celiakii. W tym przypadku polegają na sprawdzaniu konkretnych genów, które mają świadczyć o wystąpieniu tej choroby. Mogą zostać wykonane dodatkowe badania, jeśli lekarz wykryje poszczególne geny w naszym organizmie, które zwiększają predyspozycję zachorowania na celiakię. 

Gluten mi szkodzi. Co mam zrobić?

Jeśli okazuje się, że po spożyciu glutenu czujemy się osłabieni, mamy problemy żołądkowe i złe samopoczucie, może świadczyć to o jego nietolerancji. Nie musimy jednak obawiać się ciężkich skutków, które odbiją się na naszym zdrowiu. Zazwyczaj w takiej sytuacji konieczne jest jedynie odstawienie takich produktów na jakiś czas lub do końca życia. Inaczej sytuacja wygląda, gdy nasze zdrowie znacznie się pogorszyło. W takiej sytuacji warto wykonać testy na celiakię, która jest nieco poważniejszą jednostką chorobową. 

Wbrew pozorom odstawienie żywności z glutenem wcale nie jest takie trudne. Na rynku spożywczym bez problemu otrzymamy zamienniki, które dostarczą nam niezbędnych wartości odżywczych. Wystarczy, że odwiedzimy sklepy ze zdrową żywnością, w których zakupimy np. mąkę bez glutenu. Klikając na link, otrzymamy listę najlepszych sklepów oferujących produkty, które powinny znaleźć się w diecie bezglutenowej.

Zdarza się, że nietolerancja glutenu dotyka nas w młodzieńczych latach (np. w okresie dojrzewania), a z latami ustępuje. Możemy więc z biegiem czasu sprawdzać, czy po dłuższym czasie nasz organizm toleruje spożywanie niewielkiej ilości glutenu. Jednak jeśli obawiamy się o nasze samopoczucie i zdrowie, warto stosować dietę bezglutenową do końca życia. Codzienne menu, w którym będą znajdować się pełnowartościowe produkty, bez problemu uzupełni nasze zapotrzebowanie. Nie musimy również obawiać się tego, że żywność bezglutenowa spowoduje braki spowodowane zbyt niską podażą konkretnych składników odżywczych. Na rynku spożywczych znajduje się tak wiele opcji, że bez problemu wybierzemy tę najrozsądniejszą. Produkty bezglutenowe pozwolą nam cieszyć się lepszym samopoczuciem i wyższym poziomem zdrowia bez obaw o nieodpowiednie trawienie i przykre objawy. 

Tekst ma charakter informacyjny, niemedyczny. W każdym wypadku nietolerancji glutenu należy skonsultować się z lekarzem.

5/5 - (1 oddanych ocen)