Chleb gryczany to jeden z najczęściej wybieranych produktów przez konsumentów spożywających żywność bezglutenową. Czasem zdarza się, że gluten staje się całkowicie zakazanym składnikiem, który musimy wykreślić z naszych jadłospisów. Zazwyczaj tego typu konieczność jest wynikiem celiakii lub nietolerancji tego białka. Aby maksymalnie zadbać o zdrowie, poprawić samopoczucie i pozbyć się przykrych dolegliwości, warto zamienić produkty na żywność bezglutenową. Tradycyjne pieczywo zastępowane jest przez chleb z mąki gryczanej, który znajdziemy w wielu sieciach. 

chleb gryczanyChleb gryczany bezglutenowy 

Jak sama nazwa wskazuje, chleb gryczany jest wypiekany z mąki gryczanej, która naturalnie nie zawiera w składzie glutenu. Taki produkt jest polecany przede wszystkim osobom, które nie mogą spożywać tego białka z powodu dolegliwości zdrowotnych, np. alergii na gluten. Chleb bezglutenowy w takiej sytuacji okazuje się niezbędny, jeśli nie chcemy całkowicie rezygnować z pysznego pieczywa. 

Chleb gryczany bez glutenu nie mniej chętnie stosują także konsumenci, którzy chcą wykluczyć z jadłospisu gluten. Zdarza się, że możemy spożywać ten składnik, jednak nie zawsze do końca służy nam dobroczynnie. Wówczas chleb z gryki będzie najlepszym rozwiązaniem. Możemy od ręki zakupić go w sklepach ekologicznych. Klikając w link otrzymujemy listę sklepów posiadających w ofercie nie tylko chleb z mąki gryczanej, ale również inne produkty bez glutenu. 

Jak smakuje chleb z gryki? 

Często, gdy musimy przejść na dietę bezglutenową, obawiamy się specyficznego smaku produktów bez glutenu. Zazwyczaj najczęściej boimy się, że pieczywo gryczane nie będzie tak smaczne jak chleb dostępny w popularnych sklepach. Nic bardziej mylnego. Chleb z mąki gryczanej jest niezwykle chwalony przez konsumentów spożywających żywność bezglutenową. Takie pieczywo jest nie tylko pełnowartościowe, ale również pełne smaku i aromatu, a kojarzony posmak kaszy gryczanej, który kojarzymy z dzieciństwa, jest w nim niewyczuwalny. Możemy więc bez przeszkód jadać go na śniadania jako dopełnienie ciepłych dań, jak i w formie kanapek z rozmaitymi dodatkami.