mąka bez glutenuMąka bezglutenowa to jeden z najpopularniejszych produktów wśród osób z nietolerancją lub celiakią, ale nie tylko. Z takiej żywności chętnie korzystają osoby, które chcą ograniczyć gluten w diecie. Jest ona w pełni bezpieczna dla każdego, kto chce poprawić samopoczucie i zadbać o zdrowie. Dzięki temu bezglutenowa mąka może być stosowane przez całe rodziny. Dodatkowo spożywając ją, możemy cieszyć się pysznym smakiem bez konieczności rezygnacji z pieczywa. 

Dla kogo mąka bez glutenu?

Mąka bezglutenowa jest stosowana wśród osób chorujących na celiakię. Stosując dietę bezglutenową, musimy szczególnie dbać o to, co kładziemy na naszych talerzach. W przypadku celiakii, jest to niezwykle istotne, gdyż spożywanie glutenu może przysporzyć uciążliwych dolegliwości, a nawet doprowadzić do wstrząsu anafilaktycznego. Z tego też powodu powinniśmy zadbać o chleb bezglutenowy, który zminimalizuje przykre skutki. Możemy wypiekać go samodzielnie (wówczas doskonale sprawdzi się mąka owsiana bezglutenowa lub mąka z innego ziarna, bez glutenu w składzie). Produkty bezglutenowe są oferowane przez sklepy ze zdrową żywnością. Klikając w link, otrzymamy bogatą ofertę żywności bez glutenu w najpopularniejszych platformach online. Znajdziemy tam takie produkty jak mąka bezglutenowa na pierogi, chleb ryżowy, czy też mąka pszenna bezglutenowa. 

Mąka bez glutenu — jaka najlepsza?

Chcąc przejść na jadłospis bezglutenowy, bardzo często zastanawiamy się, czy mąka żytnia zawiera gluten. Dodatkowo, zastanawiamy się, które rodzaje mąk będą bezpieczne na takiej diecie. Jest to niezwykle istotne, jeśli białko to powoduje przykre skutki odbijające się na naszym zdrowiu, np. w wyniku alergii na gluten lub celiakii. W takich sytuacjach musimy szczególnie zadbać o to, co pojawia się w naszych lodówkach, gdyż bardzo często gluten jest dodatkiem do różnego rodzaju żywności. 

Jeśli chcemy maksymalnie zabezpieczyć się i zyskać pewność, że dany produkt nie zawiera glutenu, warto kupować wyłącznie żywność ze specjalnym oznaczeniem. W ofertach sklepów ekologicznych znajdują się różnego rodzaju mąki, chleby i inne produkty żywnościowe, które posiadają specjalne certyfikaty. Korzystając z takiego jedzenia, będziemy pewni, że nie ma ono w składzie nawet odrobiny szkodzącego nam białka. Są to np. chleb gryczany lub mąka gryczana bezglutenowa. Dużą popularnością cieszą się też chleb kukurydziany i mąka kukurydziana bezglutenowa. Takie produkty pozwolą nam wykluczyć całkowitą rezygnację ze spożywania pieczywa i słodkich wypieków. Stosowane do pieczenia nie posiadają specyficznego smaku. Jest on łudząco podobny do klasycznych mąk, dzięki czemu nie zauważymy różnicy. Dodatkowo, pozytywnie wpłyniemy na nasze zdrowie, gdyż są one bogatym źródłem wartości odżywczych, witamin i minerałów. 

Jaka mąka bezglutenowa na chleb i do pizzy?

W dobie nieekologicznej żywności coraz chętniej zdobywamy się na próbowanie naszych kulinarnych zdolności. W związku z tym częściej próbujemy gotować oryginalne dania, a nawet wypiekać domowy chleb. Dzięki temu zyskujemy pewność, że pieczywo, które spożywamy na co dzień, nie posiada sztucznych dodatków, które negatywnie wpływają na nasze zdrowie. Jednak często zastanawiamy się, którą mogę wybrać do pieczenia chleba? Doskonale sprawdzi się tutaj mąka roślinna np. z grochu czy fasoli, polecana jest również kukurydziana lub mąka ziemniaczana bezglutenowa. Odpowiednio doprawiając pieczywo, nie musimy obawiać się, że będzie ono posiadało niepożądany smak. Nawet stosując mąkę gryczaną, chleb będzie pełen aromatu, a nasze kubki smakowe na pewno zostaną zadowolone.

 Jeśli chodzi o inne potrawy czy wypieki, w ofertach znajduje się np. mąka bezglutenowa do pizzy, dzięki której możemy samodzielnie wypiekać ulubione pizze w zdrowszej wersji. Wówczas nie tylko dbamy o nasze samopoczucie, ale także o sylwetkę, gdyż tego typu wypieki posiadają mniej kalorii i tłuszczu niż te, do których stosuje się klasyczną mąkę pszenną. Chętnie stosuje się również mąkę bezglutenową do pierogów, która również zawiera niezbędne witaminy i wartości odżywcze, a nie posiada w składzie sztucznych dodatków.